Természetesen ez így nem igaz, ilyen „alfajjal” még a halászat átszervezése során sem gazdagodott a tó faunája. Kis kerülővel mégis közel járunk a címbeli megállapításhoz. A megoldás pedig nem más, mit az, hogy aki jelölt halat fog és a fogás körülményeinek leírásával (A fogás helye és ideje, a hal hosszúsága és testsúlya) a haljelet beküldi a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (BHNp Zrt) 8600 Siófok, Horgony u.1. sz. alatti címére, ingyenes területi engedély kiváltására jogosító utalványt kap cserébe.
Az eljárás és módszer – mondhatják – nem újdonság a Balatonon. Ez így igaz. Amiért most mégis írunk róla, az a tény, hogy örvendetes az a nagyságrendi haljelölési gyarapodás, amelyet a BHNp Zrt a jelenlegi telepítések során végez. ( A közelmúltbani tihanyi haltelepítés és haljelőlés képei megtalálhatók a „Fényképes dobozban”, ill elérhetők INNEN is.) Vízen járó, horgászó emberek számára nem szükséges a haljelölés fontosságának hangsúlyozása. Az így nyert adatokra nagy szüksége van a tudományos kutatásnak, a halászoknak és a horgászoknak egyaránt. Aki ennél többet akar megtudni a balatoni haljelölésről az INNEN elérheti a halászok honlapjának ezzel foglalkozó oldalát.
Természetesen a haljelölésre nemcsak a Balatonban van, vagy jobban mondva lenne szükség. Ezt minden olyan vízterület igényli. ahol haltelepítés folyik. (És van-e olyan horgászvíz ahol ne lenne szükség telepítésre?) A haljelölés és az abból nyerhető adatok figyelemmel való kisérése, feldolgozása mégsem vált általános gyakorlattá. Talán azért , mert ez is pénzbe kerül, vagy mert a horgásztavakat kezelő egyesületi halasítók nem értenek hozzá. Ezen problémák felismerése és a megoldási lehetőségek keresése okán a MOHOSZ agárdi horgásztanyáján került sor a területi szövetségek vezető tisztségviselői részére a legkorszerűbb haljelölési eszközök és eljárások ismertetésére. Ezen kérdésben bővebb információ a bbhsz@bbhsz.hu címen kérhető.
Képünkön Fűrész György, a MOHOSZ főosztályvezetője az előadását követő „gyakorlati foglalkozáson” a haljelölést mutatja be.