Pisztáciával töltött pisztráng,
petrezselymes burgonya ágyon
| Hozzávalók( 4 személyre): | |
| közepes (30- 40 dkg-os) tisztított pisztráng | 2 db |
| halfilé (tengeri) | 0, 20 kg |
| zsemle | 2 db |
| tojás | 2 db |
| vöröshagyma | kis fej |
| étolaj | 0, 20 liter |
| gomba | 0, 10 kg |
| tisztított pisztácia | 0,5 kg |
| citrom | 1 db |
| burgonya | 1 kg |
| szeletelt mandula | 0,05 kg |
| Ízlés szerint: só, őrölt bors, zöldpetrezselyem |
|
A pisztrángokból eltávolítjuk a borda és gerinc csontokat a hasüreg felől. Ezután bőrével lefelé tányérra helyezzük, sózzuk, majd félretesszük töltésig. Elkészítjük a tölteléket: a vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon megfuttatjuk, majd hozzátesszük az apró kockára vágott gombát, sózzuk, borsozzuk, kevés petrezselyem-zölddel megszórjuk és megpároljuk. Hozzáadjuk a darabolt pisztáciát is. A halfilét ledaráljuk, a zsemléket beáztatjuk és azt is hozzádaráljuk. Beleütjük a tojásokat. Összekeverjük a párolt gombával, ízesítjük reszelt citromhéjjal, citromlével és sóval. Ezzel a töltelékkel töltjük meg a pisztrángokat úgy, hogy a kiterített halak közepére – a gerincoszlop helyére- halmozzuk a tölteléket és ráhajtjuk a halfilét mindkét oldalról. Ezután olajozott alufóliába csomagoljuk legalább két rétegben, tepsibe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten megsütjük. A sütési idő kb. fél óra. A sütőből kivéve pihentetjük, majd kicsomagoljuk az alufóliából.
Előmelegített tálra helyezzük, körítjük petrezselymes burgonyával, és megszórjuk szeletelt pirított mandulával. Citrommal díszítjük.
Farkas Zoltán
