Póczik Bandi instrukciói a „Francia ponty” elkészítéséhez:
– Készíts elő kb. 70–80 dkg pontyszeletet, sózd be és tedd félre,
– egy pohár ( 2 dl) tejfölt kavarj ki 2 tojás sárgájával, kevés sóval, egy csokor apróra vágott petrezselyem zölddel és tedd a hűtőbe,
– szintén a hűtőben helyezz készenlétbe 2-3 üveg Soproni Ászt, [de lehet más sör is],
– főzz meg héjában enyhén sós vízben 3 nagyobb burgonyát, majd hámozd meg,
– vajazz ki egy tepsit és karikázd bele a burgonyát, hintsd meg őrölt fűszerkeverékkel,
– rakd rá a besózott pontyszeleteket,
– morzsolj rá 7 dkg vajat és vegyes zöldséggel takard be, [ami kéznél van: zöldborsó, sárgarépa, brokkoli, bébi kukorica, bimbóskel, stb. HAGYMA NEM KELL!],
– egyenletesen kend rá a petrezselymes tejfölt,
– takard be alufóliával és az előmelegített sütőbe süsd 20 percig,
– majd fólia nélkül további 10 percig,
– vedd ki a sütőből és szórj rá 10-12 dkg reszelt sajtot, [trappistát, de jobb az ízlés szerinti „sajtreszelékkeverék” FÜSTÖLTTEL AZÉRT CSAK ÓVATOSAN!],
– olvaszd / süsd rá a sajtot, ez kb. 5 perc.
A francia ponty jó étvággyal történő elfogyasztása után küld le a várakozó Soproni Ászokat [de lehet más sör is!]; ugyanis, ha Te nem is, de a hal bizonyára ismeri a régi jó latin közmondást: Maledictus piscis in tercia aqua! Átkozott a hal a harmadik vízben!