Hogy néz ki egy recept, ha a föző (sütő) ember pecás is, fotós is? Így, ahogy Györkös Józsi csinálja.
” Nos az elején kezdeném. Amikor már szép őszi színeket látsz, fogd a pergető-cuccot és indulj horgászni.
A legjobbak a kiló, másfél kiló körüli csukák – kb. ilyenek.
Ügyes légy, ha megvan a halad, ne siess, a naplemente varázsa még jobbá fogja tenni a vacsorát.
És most a recept:
Pucold meg és szeleteld kb. három ujjnyi vastagra a halat, a hátát két-három helyen vád be gerincig. Sózd, fokhagymázd, borsozd meg jól és a hátán lévő vágásokba füstölt szalonnát húzz, majd oldalról rögzítsd (fogpiszkáló,hústű).
Úgy tedd bele a vastagon kivajazott tepsibe, hogy a vágásnál húzd szét a hasát, így jól megáll és átsül. Én minden darab hátába szúrok fogpiszkálóval egy-egy olívabogyót is. Felöntöm jóféle Somló-i borral (kb. 5-6mm-ben ússzon a hal), majd lefedem az egészet alufóliával. Sütőbe vele, 30-40 perc, 180-200 fokon. Amíg sül, pucolj 3-4 db savanykás, kemény húsú almát, vágd ki a közepét és 1 cm. körüli karikára szeleteld. Szeletelj fel továbbá egy citromot is 2-3 mm vastagra. Vedd le a fóliát a tepsiről, takard be vastagon almával, arra meg jönnek a citromkarikák.
Addig süsd, amíg az alma jó nem lesz, kb. fél óra. Jó étvágyat hozzá.”