Ruszli, ahogy Kata csinálja

Lassan véget ér a báli szezon, remélem mindenki kivigadta magát és kipróbálta a kamikaze koktélt is. Ismét jelentkezem egy számomra kedves recepttel, ami nem más mint a ruszli. Igazság szerint ez nem kimondottan a tél étke ˙(nyáron  szívesebben elüldögélek a mólón egy spiccbottal snecire, vörösszárnyúra, gardára, stb. várva) de mivel ma  bontottam fel egy adagot, most küldöm el a receptet.

Hagymás  pácolt hal / Ruszli

A ruszli elkészítése nem egy ördöngös dolog, bár ha az ember nagy tételben csinálja, nem ártanak hozzá a bevált praktikák, ezeket szívesen megosztom az olvasóval. Barátaimmal szoktunk nekilátni a halfogásnak és a tisztításnak. A fogás egy nagyon jó kikapcsolódás. A tisztítás már kevésbé, de mi egy régi keverőtárcsás mosógépet használunk erre a célra. Belerakjuk a kishalakat, ráöntünk 1 kg asztali sót és fél liter vizet, majd elindítjuk a gépet. 10 perc járatás után alig marad pikkely a halakon. Már csak a fejek levágása, a  belek kidobása és hal átmosása és lesózása a feladat és kész az alap, amit 2 napra berakunk a hűtőszekrénybe. Harmadik napon elkésztjük a páclevet, elszeleteljük a hagymát és kezdődhet az érlelés.

A páclé alapja 1 rész 10% -os ecet,  2 rész víz. Ehhez jönnek a fűszerek, ízlés szerint.

5 literhez számítva:

– 1 evőkanál mustár mag,ruszli

– 1 kiskanál egész bors,

– 5 szem boróka bogyó,

– 1 evőkanál koriander,

– 2 db babérlevél,

– 1 evőkanál só,

– 3 evőkanál cukor.

A halak súlyával megegyező mennyiségű vöröshagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, enyhén besózzuk és amíg a hűtőből kivett halainkat átmossuk addig hagyjuk a són állni. A hagymát és a halakat rétegesen dunsztos üvegbe/üvegekbe rakjuk és felöntjük a páclével. Végezetül a ruszlis üvegeket lezárva négy hétre hidegre tesszük.

A saját készítésű ruszlihoz jó étvágyat kívánok

Kata

 

Megosztás: