Hagymás pácolt hal / Ruszli
A ruszli elkészítése nem egy ördöngös dolog, bár ha az ember nagy tételben csinálja, nem ártanak hozzá a bevált praktikák, ezeket szívesen megosztom az olvasóval. Barátaimmal szoktunk nekilátni a halfogásnak és a tisztításnak. A fogás egy nagyon jó kikapcsolódás. A tisztítás már kevésbé, de mi egy régi keverőtárcsás mosógépet használunk erre a célra. Belerakjuk a kishalakat, ráöntünk 1 kg asztali sót és fél liter vizet, majd elindítjuk a gépet. 10 perc járatás után alig marad pikkely a halakon. Már csak a fejek levágása, a belek kidobása és hal átmosása és lesózása a feladat és kész az alap, amit 2 napra berakunk a hűtőszekrénybe. Harmadik napon elkésztjük a páclevet, elszeleteljük a hagymát és kezdődhet az érlelés.
A páclé alapja 1 rész 10% -os ecet, 2 rész víz. Ehhez jönnek a fűszerek, ízlés szerint.
5 literhez számítva:
– 1 evőkanál mustár mag,
– 1 kiskanál egész bors,
– 5 szem boróka bogyó,
– 1 evőkanál koriander,
– 2 db babérlevél,
– 1 evőkanál só,
– 3 evőkanál cukor.
A halak súlyával megegyező mennyiségű vöröshagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, enyhén besózzuk és amíg a hűtőből kivett halainkat átmossuk addig hagyjuk a són állni. A hagymát és a halakat rétegesen dunsztos üvegbe/üvegekbe rakjuk és felöntjük a páclével. Végezetül a ruszlis üvegeket lezárva négy hétre hidegre tesszük.
A saját készítésű ruszlihoz jó étvágyat kívánok
Kata