A megmaradó főt tojások okán sokan kimondott húsvéti éteknek tartják a rakott burgonyát. Igaz még a húsvét kicsit várat magára de úgy gondolom, hogy a tojásos – krumplis ételeknek mindig szezonja van. Egyszerűen elkészíthető, sokak által kedvelt étkek. Ami miatt közzéteszem az én receptemet, az a bizonyítási szándék, hogy egyszerű dolgokkal is „fel lehet dobni” egy-egy régi, nagymamától tanult receptet. A mennyiség nyolc személyt céloz, ha már az ember barátoknak főz…
Rakott burgonya Kata módra
H o z z á v a l ó k :
– 2 kg burgonya– 15 db tojás
– egy szál füstölt kolbász
– 10 szelet bacon szalonna
– 2 doboz tejföl
– 5 dkg tea vaj
– 3-4 fej vörös hagyma
– reszelt sajt ízlés szerint
No és persze a só …
E l k é s z í t é s e :
A burgonyát és 12 tojást miután megfőztük, megtisztítjuk és felkarikázzuk. A füstölt kolbászt ugyancsak felkarikázzuk. A tejfölt kikeverjük 3 nyers tojással. A vöröshagymát karikára szeljük és a vajban üvegesre pirítjuk.(Ennél a műveletnél egy csipetnyi sót teszünk a hagymára, hogy a vaj ne égjen meg.) Már csak a bacon szalonnára és egy nagy tűzálló edényre van szükségünk és neki is láthatunk az összeállításához.
Egy réteg burgonya után megsózzuk a sort, majd jöhet a tojás, rá a kolbász. Majd újabb sor burgonya, sózás, tojás, bacon szalonna. Amikor ezzel megvagyunk a vajas vöröshagymát rásimítjuk a tetejére, majd erre ráöntjük a tojásos tejfölt. Aki szereti reszelt sajttal még megszórhatja (akár füstölttel is) .
Ezután félórára be a 180 C fokos sütőbe.
Az elkészült rakott burgonyánkhoz jó étvágyat kívánok
Kata