Vagy negyvenöt éve olvastam a „Magyar horgászat kézikönyve” 1953/4/5 ? évi kiadásában „fokhagymás balint”, azóta is az egyik kedvencem. Nemcsak megsütöm hanem lelkesen mesélem a receptet, adom át másoknak. (Néha észreveszem, hogy megsomolyognak érte, biztosan sokadszor hallják..) Ha már annyit beszéltem róla, ideje írásban is közre adnom- gondoltam a legutóbbi szenteste napján az ünnepi menü elkészítése során – és csináltam fotókat.
Miért ez a kedvenc? Mert finom és kevés vele a macera. A balint megirdalom, kívül – belül alaposan bedörzsölöm fokhagymakrémmel. Néhány mélyebb vágásba húsos szalonna szeleteket rakok és írány a már forró sütő.
A krém! Sok-sok (és még néhány gerezd) zúzott fokhagyma, sóval és olajjal kb. tejfölsürűségűre alaposan kikeverve. Vigyázat, a makóinak árúsított kinai fokhagyma nem jó, megkeseredik.
Sütés előtt:
Megsütve:
[A falapocskák a valamikori recept „lehántolt kérgű ficfa vesszőit” helyettesítik. Így nem ragad le a hal, sütés közben akár forgatható is.]