Régóta őrzöm az S II Horgász Tavak egyik halőrének alábbi receptjét, mindig várva a hozzávaló fényképet. A kép máig nem készült el, igaz maga a mű képi megjelenése se sokban különbözne egy májkrémes szendvicsétől.. Tehát marad Tóth Zoltán receptje, fénykép nélkül..
Halkrém
H o z z á v a l ó k :
– másfél kilogramm tisztított hal, fej nélkül,
– 3 db közepes vörös hagyma,
– foghagyma ízlés szerint,
– 2 teáskanál ételízesítő,
– ízlés szerint babérlevél, őrölt kömény, egész fekete bors,
– 3 dl étolaj,
– no és egy megfelelő méretű kukta edény.
E l k é s z í t é s e :
Minden hozzávaló bele a kuktába és ott igen alaposan összefőzni/összepárolni. (Zoli ezt az időt több órában jelölte meg. Ezt én némileg csökkentettem, de a hangsúly az „igen alaposan” jelzős szerkezeten maradt!)
A főzés/párolás befejeztével amikor a halpép kicsit visszahűlt, már csak a botturmixal való átdolgozás és az ízlés szerinti után ízesítés van hátra, amennyiben ez utóbbira szükség van. Ennyi és máris kenhető a halkrém, friss kenyérre, pirított rozskenyérre, mindenki kenheti a saját kedvenc kenyerére. És nagyon finom…
Még egy fontos, gyakorlati megjegyzés. Ez a recept a fűszerezés tekintetében csak egy a rengeteg lehetőség közül, mindenki kísérletezhet bátran. Ráadásul ahány féle a hal , annyiféle az íz. Vegyes halnál mindez hatványozottan….